Vyhlásenie predsedu NR SR Andreja Danka po návšteve demilitarizovanej zóny na hranici so Severnou Kóreou

29.06.2017

Predseda NR SR Andrej Danko v závere svojej pracovnej cesty v Kórejskej republike, kde zastupoval Slovensko na Samite predsedov parlamentov euro-ázijských krajín, navštívil aj demilitarizovanú zónu na hranici so Severnou Kóreou. Pocity z tejto návštevy prirovnal k pocitom, ktoré malo naše Slovensko dlhé roky, keď nás od našich susedov oddeľoval ostnatý drôt.

“Vidieť túto zónu bol pre mňa neopísateľný zážitok, priznám sa že to vo mne vyvolalo veľký pocit nostalgie a smútku, keď našu republiku oddeľoval od demokracie ostnatý drôt a izoloval našu tak krajinu.“ Dodal Andrej Danko.

Toto obdobie nebolo pre Slovensko jednoduché, a preto predseda parlamentu veľmi citlivo vníma pocity ľudí v Kórejskej republike. Zároveň vyzdvihol, že Južná Kórea sa dlhodobo snaží o dialóg a má snahu túto situáciu riešiť.

„Sledovať z diaľky Severnú Kóreu, v ktorej je demokracia neznámym pojmom bolo veľmi smutné. Verím, že raz príde k zjednoteniu tejto krásnej krajiny,” uviedol na záver predseda parlamentu Andrej Danko.

korea2 korea1

21. 11. 1916 – Zomrel rakúsky cisár, český a uhorský kráľ František Jozef I. Patril k najvýznamnejším monarchom 19. storočia, vládol 68 rokov.

21. 11. 2002 – Slovensko spolu so Slovinskom, Bulharskom, Rumunskom, Estónskom, Lotyšskom a Litvou dostalo na summite NATO v Prahe pozvanie na vstup do NATO.

november 2017
27282930EC