Vyhlásenie predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka po koaličnej rade

08.02.2017

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko povedal, že výsledkom koaličnej rady je predovšetkým potreba intenzívnejšej komunikácie na odbornej báze. „Súčasná koalícia je založená na vzájomnom rešpekte z hľadiska pozície riadenia štátu. Neexistuje žiadna iná alternatíva dnešnej koalície“, povedal Andrej Danko.

Po koaličnej rade sa predstavitelia zhodli v tom, že štát potrebuje jasnú koncepciu fungovania energetiky v horizonte niekoľkých rokov. „Energetika nie je oblasť, kde sa dá šafáriť bez možnosti zasiahnutia štátu. To sa týka dostavby Mochoviec a podielu štátu v strategických spoločnostiach. Ako koalícia máme k dispozícii mnoho nástrojov, vrátane daňových inštrumentov, ktoré štát môže regulérne použiť na začatie dialógu s investormi, ktorí sa v niektorých spoločnostiach správajú nečitateľne“.
Andrej Danko vysvetlil potrebu vzniku štátneho energetického holdingu. „Chceme zlepšiť pozíciu štátu v energetických spoločnostiach. Nie je možné, aby štát mal na jednej strane zodpovednosť za ceny energií a na strane druhej nemal žiadnu možnosť vedieť o procesoch v strategických podnikoch. A preto je potrebné vytvorenie štátneho energetického holdingu, kde štát bude partnerom súkromným investorom“.

28. 6. 1905 – Vo Vrbici sa narodila Mária Rázusová-Martáková, spisovateľka, autorka kníh pre deti a mládež.

28. 6. 1911 – Delegácia pod vedením P. Mudroňa odovzdala predsedovi vlády Károlyovi Khuenovi-Hédervárymu Memorandum Slovenskej národnej strany. Pamätný spis obsahoval požiadavky, aby sa na slovenských ľudových školách používala slovenčina ako jediný vyučovací jazyk, aby vláda zriadila potrebný počet stredných škôl so slovenským vyučovacím jazykom, ďalej navrátenie zhabaného majetku Matice slovenskej a obnovenie jej činnosti. Vláda ani nasledujúce vlády na dokument nereagovali.

28. 6. 1914 – V Sarajeve spáchal srbský študent Gavrilo Pricip atentát na následníka trónu Františka Ferdinanda d' Este a jeho manželku grófku Žofiu Chotkovú.

28. 6. 1919 – Vo Versailles podpísalo Nemecko mierovú zmluvu, ktorou okrem iného uznalo aj nezávislosť ČSR.

28. 6. 1971 – V Malackách zomrel významný slovenský maliar Martin Benka.

28. 6. 1991 – Po 42 rokoch ukončila svoju činnosť Rada vzájomnej hospodárskej pomoci, ktorá združovala krajiny sovietskeho bloku.

jún 2017
2627282930EC