Vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka po koaličnej rade

13.03.2017

Predseda SNS Andrej Danko víta dohodu koaličných partnerov v tak dôležitej otázke akou sú Mečiarove amnestie. Dohodou bolo, aby vláda našla zákonný spôsob, ako navždy túto otázku uzavrieť, ale zákonný spôsobom.

SNS nebude zneužívať Mečiarove amnestie na politický boj. „Ide o historický kompromis. Vždy som hovoril, že Mečiarove amnestie boli amorálne a nezákonné, ale ich zrušenie musí podliehať právnym princípom právneho štátu. Amnestie treba zrušiť, ale legálnym spôsobom,“ opätovne konštatoval po rokovaní koaličnej rady predseda SNS Andrej Danko.

Predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko zároveň vyzval prezidenta SR Andreja Kisku, aby v otázke nevymenovania ústavných sudcov, nečakal ani minútu. „Rozhodnutie Benátskej komisie vítam a oceňujem ich postoj. Preto nechápem rozhodnutie prezidentskej kancelárie a prezidenta, stále odďaľovať naplnenie zákona. Prezident musí dodržiavať ústavu. Verejne na neho apelujem, aby tak urobil,“ vyzval na dodržiavanie ústavného zákona Andrej Danko a aby okamžite vymenoval ústavných sudcov.

28. 6. 1905 – Vo Vrbici sa narodila Mária Rázusová-Martáková, spisovateľka, autorka kníh pre deti a mládež.

28. 6. 1911 – Delegácia pod vedením P. Mudroňa odovzdala predsedovi vlády Károlyovi Khuenovi-Hédervárymu Memorandum Slovenskej národnej strany. Pamätný spis obsahoval požiadavky, aby sa na slovenských ľudových školách používala slovenčina ako jediný vyučovací jazyk, aby vláda zriadila potrebný počet stredných škôl so slovenským vyučovacím jazykom, ďalej navrátenie zhabaného majetku Matice slovenskej a obnovenie jej činnosti. Vláda ani nasledujúce vlády na dokument nereagovali.

28. 6. 1914 – V Sarajeve spáchal srbský študent Gavrilo Pricip atentát na následníka trónu Františka Ferdinanda d' Este a jeho manželku grófku Žofiu Chotkovú.

28. 6. 1919 – Vo Versailles podpísalo Nemecko mierovú zmluvu, ktorou okrem iného uznalo aj nezávislosť ČSR.

28. 6. 1971 – V Malackách zomrel významný slovenský maliar Martin Benka.

28. 6. 1991 – Po 42 rokoch ukončila svoju činnosť Rada vzájomnej hospodárskej pomoci, ktorá združovala krajiny sovietskeho bloku.

jún 2017
2627282930EC