Vyhlásenie predsedu SNS Andreja Danka po koaličnej rade

13.03.2017

Predseda SNS Andrej Danko víta dohodu koaličných partnerov v tak dôležitej otázke akou sú Mečiarove amnestie. Dohodou bolo, aby vláda našla zákonný spôsob, ako navždy túto otázku uzavrieť, ale zákonný spôsobom.

SNS nebude zneužívať Mečiarove amnestie na politický boj. „Ide o historický kompromis. Vždy som hovoril, že Mečiarove amnestie boli amorálne a nezákonné, ale ich zrušenie musí podliehať právnym princípom právneho štátu. Amnestie treba zrušiť, ale legálnym spôsobom,“ opätovne konštatoval po rokovaní koaličnej rady predseda SNS Andrej Danko.

Predseda SNS a predseda parlamentu Andrej Danko zároveň vyzval prezidenta SR Andreja Kisku, aby v otázke nevymenovania ústavných sudcov, nečakal ani minútu. „Rozhodnutie Benátskej komisie vítam a oceňujem ich postoj. Preto nechápem rozhodnutie prezidentskej kancelárie a prezidenta, stále odďaľovať naplnenie zákona. Prezident musí dodržiavať ústavu. Verejne na neho apelujem, aby tak urobil,“ vyzval na dodržiavanie ústavného zákona Andrej Danko a aby okamžite vymenoval ústavných sudcov.

18. 10. 1874 – V Tajove sa narodil Jozef Gregor Tajovský, spisovateľ a dramatik. Jeho tvorba sa vyznačuje najmä sociálnym cítením a diela, ktoré napísal, sú realistickým obrazom a kritikou nespravodlivosti na dedine pred 1. svetovou vojnou.

18. 10. 1888 – Vo Vrbici sa narodil Martin Rázus, spisovateľ, politik a evanjelický farár. V r. 1929-1937 bol predsedom SNS. Pod jeho vedením sa zblížila SNS a HSĽS, ktoré vytvorili v roku 1932 autonomistický blok presadzujúci autonómiu Slovenska.

október 2017
3031EC